PLC engineering

diensten-plc-engineering
In mijn nu ruim 12 jaar werkervaring, heb ik gewerkt met de volgende merken:
* Siemens S5 (vertalen naar S7, storingzoeken)
* Siemens S7 (zowel 300 als 400 serie en safety)
* Siemens S7 – Tia Portal (zowel projecten met 1200 serie alsmede de 1500 serie en safety)
* Allen Bradley, Rockwell (Compact- en Control Logix)
* Mitsubishi (Q-serie, Fx-Serie)

Een PLC is een industriële computer die op verschillende manieren geprogrammeerd kan worden. Ik heb ervaring met  ladder- en function diagrammen, STL, SCL, SFC, S7 Graph en zelfs C-code. Bovendien bezit ik de benodigde kennis om een specifieke PLC-omgeving zeer snel aan te leren.

Om een gestructureerd PLC programma op te zetten, zijn onderstaande technieken bedacht. Met deze technieken heb ik ruime ervaring.

* ISA – 88 (automatiseren van batch processen; opdelen in kleinere herbruikbare bouwstenen)
* PLC Programmeren conform IEC 61131-3 (uitwisselbaarheid en herbruikbaarheid zijn hier de steekwoorden)

 

SCADA engineering

diensten-scada

Er zijn legio SCADA-systemen op de markt. Door mijn ervaring met verschillende pakketten is het aanleren van een nieuw pakket binnen afzienbare tijd geen probleem. Tot nu toe heb ik ervaring met de volgende pakketten:
* Siemens WinCC (ook OA )
* Schneider Electric (Citect)
* Cimplicity
* iFix
* Wonderware InTouch

SCADA is een systeem waarmee procesdata van industriële systemen getoond en/of opgeslagen kunnen worden. Door middel van een grafische weergave van dit proces kunnen de data ook nog gestuurd worden. Het middelpunt van een SCADA-systeem is de database. Met behulp van deze database kan het systeem onder andere grafieken tonen, berekeningen maken en alarmen triggeren.

Ervaring SCADA
Tijdens mijn opleiding Hogere Informatica heb ik veel technieken aangeleerd om op de juiste manier een database op te zetten en deze goed te kunnen onderhouden. Buiten het programmeren binnen een SCADA-pakket heb ik ervaring met OPC. Ook het maken van scripts in bijvoorbeeld visual basic of c (geen C++) is geen probleem.

Commissioning
(of te wel “in bedrijf stellen”)

diensten-commissioning

Een ander aspect van de industriële projecten is ‘in bedrijf stellen”

Daarvoor is wel wat domeinkennis benodigd.

Ik heb ervaring in de volgende sectoren:
 * Scheeps- en Baggerautomatisering (offshore)
 * Food
 * Logistiek
 * (Chemische) procestechniek
 * Machinebouw

Commissioning is een verzamelnaam voor allerlei activiteiten die zich afspelen rond een inbedrijfstelling van een industriële installatie. Bij het in bedrijf stellen van een installatie komt mijn werkervaring uit de engineeringshoek goed uit. Een van de grote verschillen met engineering is dat het in bedrijf stellen meestal zelfstandig gebeurt. Ook komt bij deze tak van sport flexibiliteit om de hoek kijken.

Het komt wel eens voor dat een commissioning-opdracht in het buitenland plaatsvindt. Uiteraard heb ik hier geen problemen mee, zolang het maar in overleg gebeurt.

voor meer informatie wat nu commissioning is, klik op deze link.